Uzaktan Eğitim Merkezi

İşaret Dili Eğitim Kursu – Sertifikalı Eğitim

Türkiye’de 3.500.000 işitme engelli birey yaşamakta ve onlarla yalnızca Türk İşaret Dili öğrenerek iletişim kurabilirsiniz. Bu dili öğrenerek onların hayatına dokunmayı kim istemez ki? Kurumumuzdan alacağınız 120 saatlik İşaret Dili Kursu ile sizin bu dili öğrenerek yeterli hale gelmenizi amaçlamaktadır. İşaret Dili eğitimi kursumuzun içeriği ve kursumuz sonunda alacağınız Milli Eğitim Bakanlığı onaylı “İşaret Dili Sertifikasının” geçerliliği hakkında temel bilgiyi buradan edinebilirsiniz.

Sertifika Programı İçerikleri
İşaret Dili Eğitim Kursu

Türk İşaret Dili Kursları

İşaret dili kurslarının amacı verilen eğitim ile işitme engeli bulunan bireylerle iletişim kurulabilmesinin sağlanmasıdır. Türk işaret dili eğitimini başarı ile tamamlayan bireyler: Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı son yıllarda yapmış olduğu sınavlar ile İşaret Dili Tercümanı almaktadır. Son yapılan sınavda KPSS şartı aranmamıştır. Aranan nitelikler ise:
  • 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 48 inci maddesinde belirtilen genel şartları haiz olmak,
  • Erkek adaylar için askerlik ile ilişkisi bulunmamak,
  • Herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan emekli veya yaşlılık aylığı almıyor olmak,
  • Milli Eğitim Bakanlığı Onaylı İşaret Dili Tercümanlığı sertifikası sahibi olmak. (Türk İşaret Dili Sisteminin Oluşturulması ve Uygulanmasına Yönelik Usul ve Esasların Belirlenmesine İlişkin Yönetmeliğin Geçici 2 nci maddesi kapsamında verilen işaret dili tercümanlığı sertifikasınasahip olmak.)
  • En az lise ve dengi okul mezunu olmak.
Milli Eğitim Bakanlığı onaylı İşaret Dili sertifikası ile televizyonlarda ya da çeşitli organizasyon, etkinlik ve toplantılarda tercümanlık yapabiliyorsunuz. Yeminli Tercümanlar sahip oldukları sertifikaları noterden onaylatarak yeminli tercümanlık yapabiliyor. Noterden tasdikli yeminli tercümanlar tapu daireleri, karakollar, hastaneler ve belediyelerde çalışabiliyor.

İşitme engellilerin eğitim ve iletişimlerinin sağlanması amacıyla 5378 sayılı “Özürlüler ve Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun”un 15’inci maddesinin 4’üncü paragrafında; “… İşitme özürlülerin eğitim ve iletişimlerinin sağlanması amacıyla Türk Dil Kurumu Başkanlığı tarafından Türk İşaret Dili Sistemi oluşturulur. Bu sistemin oluşturulmasına ve uygulanmasına yönelik çalışmaların esas ve usulleri Türk Dil Kurumu Başkanlığı koordinatörlüğünde, Milli Eğitim Bakanlığı, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü ve Özürlüler İdaresi Başkanlığınca müştereken çıkarılacak yönetmelikle belirlenir…” hükmü yer almıştır.

Bu hüküm doğrultusunda Türk İşaret Dili Sisteminin Oluşturulması ve Uygulamasına Yönelik Usul ve Esasların Belirlenmesine İlişkin Yönetmelik 14.04.2006 tarih ve 26139 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmış ve çalışmalar Türk Dil Kurumu Koordinesinde başlatılmıştır. 18 Ocak 2011 tarih ve 27919 sayılı Türk İşaret Dili Sisteminin Oluşturulması ve Uygulamasına Yönelik Usul ve Esasların Belirlenmesine İlişkin Yönetmelik değişikliği ile Türk İşaret Sistemi oluşturuluncaya kadar Bakanlığımıza verilen Türk İşaret Dili öğretici ve tercümanlık kursları düzenleme yetkisi kapsamında “İşaret Dili Programı” hazırlanmıştır. Bu program ile katılımcıların Türk İşaret Dilini aktif bir şekilde kullanması ve işitme engellilerle iletişim kurabilmesi hedeflenmiştir.

Bu kurs programı için kontenjanımız aktiftir. Detaylı bilgi edinmek için iletişim sayfamızdan bize ulaşarak, eğitim danışmanlarımızdan güncel kontenjan bilgisini edinebilirsiniz.

Kurs Eğitim süresi 120 saat olarak planlanmıştır.

Kursa Katılmak İçin Gerekli Evraklar

  • Öğrenim Belgesi fotokopisi (Öğrenci Belgesi, Diploma vb.)
  • Nüfus Cüzdanı fotokopisi (Kimlik Kartı, Pasaport vb.)

Kurs kaydı için zorunlu tutulan belgelerin fotoğraf ya da pdf doküman olarak kopyalarını eğitim danışmanınıza ulaştırmanız gerekmektedir.

İşaret Dili Eğitimi

Eğitim Programı Eğitim uzmanları tarafından tasarlanıp, sivil toplum kuruluşlarının görüş ve önerileri doğrultusunda şekillendirilmiştir. Dünya genelindeki başarılı örneklere yer verilerek mümkün olduğunca geleceğe yönelik ve yurt dışı geçerliliği olan bir eğitim programı ortaya çıkartılmıştır. Aynı zamanda eğitim programı saatleri Europass’a uygun, seviyeleri ise FOET sistemine göre belirlenmiştir. Eğitim programı, örgün, uzaktan ve karma olacak şekilde esnek olarak tasarlanmıştır. Kurs programı bireysel ya da kurumsal katılıma açık şekildedir. Bu eğitim programı kişisel gelişim & mesleki eğitim amaçlıdır, kesinlikle iş garantisi vermemektedir. İş garantisi veren eğitim programları için İŞKUR’un sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

  • İşaret dili ve çevre ile ilgili uygulamalar yapmak (İşaret Dili ve Çevre)
  • Okul ve eğitim işaretlerini uygulamak (Okul ve Eğitim İşaretleri)
  • Gıda ve giyim işaretlerini uygulamak (Gıda ve Giyim İşaretleri)
  • TİD dilbilgisi kavramları uygulamaları yapmak (TİD Dilbilgisi Kavramları)
  • Duygular ve eşyaların işaretlerini uygulamak (Duygular ve Eşyalar)
  • Zaman dilimleri uygulamaları yapmak (Zaman ve Zaman Dilimleri)
  • Trafik ve canlıların işaretlerini uygulamak (Trafik ve Canlılar)
  • Meslekler ve ilgili makine işaretlerini uygulamak (Meslekler)
  • Spor ve coğrafi terimlerin işaretlerini uygulamak (Spor ve Coğrafi Terimler)
  • Karşılıklı konuşma çalışmaları yapmak (Karşılıklı Konuşma)

Kayıt işleminizin tamamlanmasından sonra cep telefonunuza gelen SMS ile Uzaktan Eğitim Sistemimize giriş yaptıktan sonra, sol taraftaki menüyü kullanarak ders notlarına ulaşabilirsiniz.

Ders programının verimliliği ve kapsamının artırılması için uzaktan eğitim şeklinde tasarlanmış ve ders sonunda edinilen bilgilerin pekiştirilmesi ve uygulamaya dökülmesi için canlı ders bölümü ve aynı zamanda kursiyerlerin katılımı ile gerçekleşen soru cevap etkinliklerine yer verilmiştir. Bazı kurs programlarında değişiklikler olabilmektedir. Eğitim danışmanlarından detaylı bilgi alabilirsiniz.

Kursun Eğitim Yöntemi %62’lik kısmı Konu Anlatımı, %34’lük kısmı Yaparak Yaşayarak Öğrenme, %4’lük kısmı ise Soru Cevap ile Pekiştirme olarak planlanmıştır.

Eğitim Grupları

Grup İsmi Kontenjan Saatleri Kayıt Durumu
Hafta İçi Akşam 30 20:00 – 23:00 Aktif
Hafta Sonu Akşam 30 20:00 – 23:00 Aktif
Hafta İçi Gündüz 30 08:00 – 10:00 Aktif
Hafta Sonu Gündüz 30 09:00 – 11:00 Aktif

Eğitimi Sunan

Bu eğitim programı Sürekli Eğitim Merkezi tarafından sunulmaktadır.

Yayıncı Kuruluş

Bu eğitim programının yayın ve dağıtımı MERKEZİ EĞİTİM tarafından yürütülmektedir.

Eğitimin Seviyesi

Kurs programı “Genel Seviye” olarak sunulmaktadır. Kursa katılmak için ön yeterlilik gerektirmemektedir. Katılımcının başarısına göre kursun tamamlanması öngörülmektedir.

İşaret Dili Sertifikası

Kurs sürecinin başarı ile tamamlanmasından sonra kursiyerlerimizin ismine düzenlenen ve Üniversite tarafından onaylanan Sertifikaları kursiyerlere elektronik ortamda ulaştırılır. Kursiyerlerimiz isterlerse e-devlet üzerinden sertifika sorgulama adımından da sertifikalarını görüntüleyebilir ya da dijital olarak indirebilirler. Bu işlemlerin tamamı ücretsizdir. Sertifikanızı kaybetmeniz durumunda yeniden e-devlet üzerinden oluşturup kullanabilirsiniz. Özellikle yurt dışında kullanacağınız durumlarda Merkezi Eğitim Kurumları tarafından edinmiş olduğunuz tüm sertifikaları e-devletiniz üzerinden istediğiniz dilde indirip kullanabilirsiniz.

Sertifika Örnekleri

Genel görünüş olarak kursiyerlerimize kurs bitiminde sunulan sertifikalarda doğrulanabilir elektronik imza, sertifika kontrol numarası, almış olduğunuz kursa ait detaylar, kimliğinizi kanıtlayacak veriler ve sertifikaların anlık doğrulamasının yapılabilmesi için E-devlet QR ile Blokchain QR barkodları bulunmaktadır. E-devlet QR doğrulaması için “e-Devlet Belge Doğrulama” isimli uygulamayı Blokchain QR doğrulaması için herhangi bir QR okuyucu uygulama kullanabilirsiniz.

Merkezi Eğitim Kurumları olarak Dijital Doğrulamalı ve E-devlete İşlenen sertifika sistemini geliştirerek yalnızca Türkiye’de her yıl yaklaşık olarak 180 Ton kağıt tasarrufu sağlamanın gururunu yaşıyoruz.

Üniversite Onaylı Örnek Sertifika

Sertifika Geçerliliği

Merkezi Eğitim Kurumları olarak, kursiyerlerimize E-devlette görünen (e-devlete işlenen ve e-devlet üzerinden sorgulanabilen) resmi ve geçerli sertifikalar sunuyoruz.

Gerek yurt içi gerekse yurt dışı tanınırlığı ve kabulü yüksek ve denkliği olan Üniversiteler ve sivil toplum kuruluşları ile yürüttüğümüz projeler kapsamında kursiyerlerimize sunduğumuz sertifikalar Anayasa, Kanun, Tüzük, Yönetmelik, Genelge ve Yönergelere uygun olduğu için resmi ve özel kurumlarda kabul görmektedir. Özellikle yurt dışında kabul görmesi ve doğrulanabilir olması için sertifika üzerine qr code eklenmiştir.

Türkiye’de sahip olabileceğiniz en üst düzey sertifika; Üniversite onaylı ve e-devletinize işlenen resmi sertifikadır. Kurumumuz aracılığı ile sahip olacağınız sertifikalarınızın yurt dışında geçerliliği ve denkliği bulunmaktadır. Eğitim danışmanınızdan detaylı bilgi alabilirsiniz.

Bu kurs programı için MEB onaylı sertifika alma şansınız bulunmamaktadır.

Halk Eğitim Merkezleri tarafından alınacak sertifikalarda uygulanan programlar FOET koduna sahip ise yurt içinde ve yurt dışında geçerliliği vardır.

Kurs hakkındaki güncel iş fırsatları için eğitim danışmanlarımızdan bilgi alabilirsiniz.

İşaret Dili Sınavı

Kurs programını tamamlayan adaylar otomatik olarak kurs tamamlama sınavına tabi tutulurlar. Kurs bitirme sınavlarını uzaktan eğitim sistemimiz tarafından ilgili dersleri tamamlayan kursiyerlerimize tarih ataması yaparak otonom şekilde yürütülmektedir. Size sistemin atamış olduğu gün içerisinde kurs bitirme sınavınızı online şekilde tamamlayabilirsiniz. Toplamda 5 sınav giriş hakkınız bulunmaktadır. 100 puan üzerinden 45 puan almanız sertifika sınavı başarı ile tamamlamanız için yeterlidir.

Kurs Bilgilendirme Formu

Kurslarımız hakkında Ücretsiz, detaylı bilgi edinmek için formumuzu doldurabilirsiniz.

Kurslar konusunda tecrübeli ve uzmanlaşmış eğitim danışmanlarımızın sizlere detaylı bilgi sunması ve yardımcı olabilmesi için formu eksiksiz şekilde ve güncel bilgileriniz ile doldurmanız yeterlidir.

Bu sayfanın içeriğini kopyalayamazsınız