Gastronomi ve Mutfak Sanatları Kursu – Sertifikalı Eğitim
Gastronomi kelimesi son zamanlarda çok sık duyulmakla birlikte, meslek olarak yaygınlık kazanmaya ve üniversitelerde buna yönelik eğitimler verilmeye başlanmış durumda. Ülkemize geç gelse de gastronomi kavramı İlk olarak Fransız yazar Joseph Berchoux tarafından 1801 yılında kullanılmış ve anlam olarak da yemek kanunu olarak çevrilmiştir.
Genel olarak bakıldığında ise gastronomi, yemek bilimi, yemek sanatı gibi anlamlara gelmektedir. Meslek olarak gastronomiyi seçmek yeterliliğe, bilgi birikim ve tecrübeye dayalı bir meslek olduğu için herhangi bir mezuniyet şartı bulunmamaktadır.

Gastronomi Kursları
Gastronominin ile gurmeliğin birbirine benzetilmesi de yanlış tespit olmayacaktır. Ancak aşçılığa da yakın bir meslek olan gastronomide, yemek yemek de yemek yapmak da beraberinde kültürel bir bilinç getirmektedir. Yemeklere bakış açısı hiç bitmeyen bir yolculuğa benzetilmektedir ve hem yemek yemek, hem de yapmak konusunda geliştirilen bakış açıları oldukça geniştir. İyi bir gastronom, hangi yemeğin içerisine neyin ne kadar konulduğunu anlayabilir ve yemekleri bilinen yöntemlerin aksine, farklı malzemeleri bir araya getirerek yapıp, ortaya yepyeni lezzetler çıkartabilir.
Birbirine yakın bu meslekleri kıyaslayacak olursak aşçı bir yemeği olması gerektiği gibi mükemmel bir şekilde yapan, gurme yapılan yemeğin lezzetini, sunumunu ve kalitesinin kontrolünü yapabilecek kadar uzman denetçi, gastronom ise aşçılık ve gurmelik becerisi yanı sıra yeni şeyler deneyerek yeni lezzetler ortaya çıkartabilecek iyi yemeğin, sanatsal ve bilimsel gerçeklerini bilen, yorumları; yazdıkları ve çizdikleri değer taşıyan, bilgi birikim ve tecrübeye sahip uzmandır.
Gastronomi kursuna katılım sağlayan kursiyerler, kurs sonunda girecekleri sınavı başarı ile tamamlamaları halinde alacakları sertifika ile kendi iş yerlerini kurabilecekleri gibi, istemeleri halinde özel kişilerin yemek yediği, farklı tatların denendiği restoranlarda da gastronom olarak çalışabilirler. Bu anlamda gastronomi kursu, yeni meslek kapılarını açar şeklinde bir bilgi vermek yanlış olmayacaktır.
Kursa Katılmak İçin Gerekli Evraklar
- Öğrenim Belgesi fotokopisi (Öğrenci Belgesi, Diploma vb.)
- Nüfus Cüzdanı fotokopisi (Kimlik Kartı, Pasaport vb.)
Kurs kaydı için zorunlu tutulan belgelerin fotoğraf ya da pdf doküman olarak kopyalarını eğitim danışmanınıza ulaştırmanız gerekmektedir.
Gastronomi Eğitimi
Eğitim Programı Eğitim uzmanları tarafından tasarlanıp, sivil toplum kuruluşlarının görüş ve önerileri doğrultusunda şekillendirilmiştir. Dünya genelindeki başarılı örneklere yer verilerek mümkün olduğunca geleceğe yönelik ve yurt dışı geçerliliği olan bir eğitim programı ortaya çıkartılmıştır. Aynı zamanda eğitim programı saatleri Europass’a uygun, seviyeleri ise FOET sistemine göre belirlenmiştir. Eğitim programı, örgün, uzaktan ve karma olacak şekilde esnek olarak tasarlanmıştır. Kurs programı bireysel ya da kurumsal katılıma açık şekildedir. Bu eğitim programı kişisel gelişim & mesleki eğitim amaçlıdır, kesinlikle iş garantisi vermemektedir. İş garantisi veren eğitim programları için İŞKUR’un sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
Eğitim Grupları
Grup İsmi | Kontenjan | Saatleri | Kayıt Durumu |
---|---|---|---|
Hafta İçi Akşam | 30 | 20:00 – 23:00 | Aktif |
Hafta Sonu Akşam | 30 | 20:00 – 23:00 | Aktif |
Hafta İçi Gündüz | 30 | 08:00 – 10:00 | Aktif |
Hafta Sonu Gündüz | 30 | 09:00 – 11:00 | Aktif |
Eğitimi Sunan
Bu eğitim programı Sürekli Eğitim Merkezi tarafından sunulmaktadır.
Yayıncı Kuruluş
Bu eğitim programının yayın ve dağıtımı MERKEZİ EĞİTİM tarafından yürütülmektedir.
Eğitimin Seviyesi
Kurs programı “Genel Seviye” olarak sunulmaktadır. Kursa katılmak için ön yeterlilik gerektirmemektedir. Katılımcının başarısına göre kursun tamamlanması öngörülmektedir.
Gastronomi Sertifikası
Kurs sürecinin başarı ile tamamlanmasından sonra kursiyerlerimizin ismine düzenlenen ve Üniversite tarafından onaylanan Sertifikaları kursiyerlere elektronik ortamda ulaştırılır. Kursiyerlerimiz isterlerse e-devlet üzerinden sertifika sorgulama adımından da sertifikalarını görüntüleyebilir ya da dijital olarak indirebilirler. Bu işlemlerin tamamı ücretsizdir. Sertifikanızı kaybetmeniz durumunda yeniden e-devlet üzerinden oluşturup kullanabilirsiniz. Özellikle yurt dışında kullanacağınız durumlarda Merkezi Eğitim Kurumları tarafından edinmiş olduğunuz tüm sertifikaları e-devletiniz üzerinden istediğiniz dilde indirip kullanabilirsiniz.
Sertifika Örnekleri
Genel görünüş olarak kursiyerlerimize kurs bitiminde sunulan sertifikalarda doğrulanabilir elektronik imza, sertifika kontrol numarası, almış olduğunuz kursa ait detaylar, kimliğinizi kanıtlayacak veriler ve sertifikaların anlık doğrulamasının yapılabilmesi için E-devlet QR ile Blokchain QR barkodları bulunmaktadır. E-devlet QR doğrulaması için “e-Devlet Belge Doğrulama” isimli uygulamayı Blokchain QR doğrulaması için herhangi bir QR okuyucu uygulama kullanabilirsiniz.

Merkezi Eğitim Kurumları olarak Dijital Doğrulamalı ve E-devlet onaylı sertifika sistemini geliştirerek yalnızca Türkiye’de her yıl yaklaşık olarak 180 Ton kağıt tasarrufu sağlamanın gururunu yaşıyoruz.
Sertifika Geçerliliği
Merkezi Eğitim Kurumları olarak, kursiyerlerimize E-devlette görünen (e-devlete işlenen ve e-devlet üzerinden sorgulanabilen) resmi ve geçerli sertifikalar sunuyoruz.
Gerek yurt içi gerekse yurt dışı tanınırlığı ve kabulü yüksek ve denkliği olan Üniversiteler ve sivil toplum kuruluşları ile yürüttüğümüz projeler kapsamında kursiyerlerimize sunduğumuz sertifikalar Anayasa, Kanun, Tüzük, Yönetmelik, Genelge ve Yönergelere uygun olduğu için resmi ve özel kurumlarda kabul görmektedir. Özellikle yurt dışında kabul görmesi ve doğrulanabilir olması için sertifika üzerine qr code eklenmiştir.
Gastronomi Sınavı
Kurs programını tamamlayan adaylar otomatik olarak kurs tamamlama sınavına tabi tutulurlar. Kurs bitirme sınavlarını uzaktan eğitim sistemimiz tarafından ilgili dersleri tamamlayan kursiyerlerimize tarih ataması yaparak otonom şekilde yürütülmektedir. Size sistemin atamış olduğu gün içerisinde kurs bitirme sınavınızı online şekilde tamamlayabilirsiniz. Toplamda 5 sınav giriş hakkınız bulunmaktadır. 100 puan üzerinden 45 puan almanız sertifika sınavı başarı ile tamamlamanız için yeterlidir.
Gastronomi Sınav Deneme Soruları
Bu kursa ait sınav soruları aşağıdaki gibidir. Kendinizi denemeniz için bedelsiz olarak hazırlanan kaynaklar ilgili ders modülleri kullanılarak hazırlanmıştır. İzinsiz paylaşılması, yayılması, basımı ve çoğaltımı yasaktır. Son soruyu cevapladıktan sonra sonuçları, doğru ve yanlış cevaplarınızı görebilirsiniz. Başarılar Dileriz. ?
Kurs Bilgilendirme Formu
Kurslarımız hakkında Ücretsiz, detaylı bilgi edinmek için formumuzu doldurabilirsiniz.
Kurslar konusunda tecrübeli ve uzmanlaşmış eğitim danışmanlarımızın sizlere detaylı bilgi sunması ve yardımcı olabilmesi için formu eksiksiz şekilde ve güncel bilgileriniz ile doldurmanız yeterlidir.